Column: Terug van weggeweest – een Nederlandse winkel in Bellflower, California

Article by Tom Bijvoet

In de jaren dertig van de vorige eeuw vestigden zich grote aantallen Nederlandse veeboeren in de vruchtbare streek rond Artesia en Bellflower, toen nog echt buiten Los Angeles. In 1943 werd in Bellflower de Holland-American Market opgericht door de plaatselijke ondernemer Jack van Willigen, om te voldoen aan de behoefte van de immigranten aan Nederlandse producten.

In 2012 bezochten wij de winkel. Behalve een Christian Reformed Ministry Center aan de overkant van de straat dat een kantoor deelde met Zoetewey & Dykstra Certified Public Accountants was er in de omgeving niet veel dat herinnerde aan de rijke Nederlandse immigrantenhistorie van het gebied. En boerenland is er al helemaal in geen mijlen meer te bekennen. De kinderen en kleinkinderen van de Nederlandse boeren in Bellflower zijn verder de stad uitgetrokken, naar Chino en Ontario. Maar als enige Nederlandse winkel van redelijke omvang in de grote agglomeratie van Los Angeles wisten de klanten hun weg toch wel te vinden. Wij hadden dan ook niet te klagen over belangstelling toen we met De Krant en DUTCH the magazine een meet & greet bijeenkomst in de winkel hielden.

De winkel was al lang niet meer in Nederlandse handen. Een Filipijnse familie had de winkel vijftien jaar eerder van de laatste eigenaars met Nederlandse wortels overgenomen. Die hadden alleen het eigendom van het pand behouden.

De dagelijkse leiding van de winkel was in handen van een vrolijke, vriendelijke Mexicaanse immigrant, Maria Cervantes. Zij verbaasde ons met haar diepgaande kennis van Nederlandse producten en gebruiken. Vijftien jaar werken in de winkel en een aangeboren nieuwsgierigheid naar andere culturen hadden ervoor gezorgd dat Maria de perfecte baas van de winkel was.

Het was dan ook een triest bericht toen Maria mij begin dit jaar belde dat ik geen kranten meer hoefde te sturen voor de winkel, omdat die dicht ging. De oorspronkelijke eigenaren hadden het pand verkocht en op 30 juni moest de winkel eruit zijn.

Ik zei tegen Maria dat ze dan misschien zelf een Hollandse winkel moest beginnen. Ze had immers de kennis en de contacten. Ze grinnikte, dat had ze zelf ook al bedacht. Ze ging hard aan de slag en nu, bijna een half jaar later, gaat in Bellflower de Holland International Market open, ongeveer twee mijl van de locatie van de oude Holland-American Market.

Vlak voor het ter perse gaan van deze krant sprak ik Maria even. Ze vertelde me dat de nieuwe winkel een oppervlakte van circa 1500 vierkante voet heeft en dat ze zich vooral gaat concentreren op Nederlandse levensmiddelen. De winkel is in een gezellige straat in downtown Bellflower en ze vertelde dat ze veel steun van de gemeenschap en ook van de gemeente Bellflower gehad heeft.

Wij wensen Maria enorm veel succes toe met de nieuwe winkel.

Zodra wij tijd hebben komen wij ook weer eens op bezoek om de nieuwe winkel te bekijken!

Contactgegevens voor de winkel:
Holland International Market
9835 Belmont Street
Bellflower, CA 90706
562-925-9444

Related links

Short URL: http://www.mokeham.com/dekrant/?p=20064

Posted by on Nov 1 2014. Filed under Actualiteiten, Geschiedenis, Immigratie. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply